Winkelcentrum
De Hoven Passage

Damlaan
Leidschendam

11 t/m 14 september
106.3FM & DAB+

23 t/m 26 september
92.2FM & DAB+

Aandacht voor taal en het tegengaan van laaggeletterdheid

Hulp nodig? Bel 0800 023 44 44  |  glazenradiohuis.nl

Glazen Radiohuis 2024 - Leidschendam

Michiel en Sonja van Expertisepunt Basisvaardigheden in het Glazen Radiohuis

Michiel Sträter en Sonja van Rooijen, vertegenwoordigers van het Expertisepunt Basisvaardigheden, geven een inkijk in hun werk. Het Expertisepunt ondersteunt verschillende organisaties bij het verbeteren van basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Het Expertisepunt Basisvaardigheden is een landelijke samenwerking van organisaties zoals Stichting Lezen en Schrijven en Movisie. Het doel is om sociaal werkers en andere professionals te ondersteunen met kennis en methodes om mensen te helpen die moeite hebben met basisvaardigheden. Ze bieden trainingen, publiceren hulpmiddelen en organiseren netwerken waarin professionals ervaringen delen.

Michiel en Sonja benadrukken dat samenwerking essentieel is om het probleem van beperkte basisvaardigheden aan te pakken. Sociaal werkers signaleren vaak als eersten wanneer iemand moeite heeft met lezen, schrijven of digitale vaardigheden. Het Expertisepunt zorgt ervoor dat deze professionals weten waar ze hulp kunnen vinden, bijvoorbeeld bij bibliotheken en taalhuizen. Door kennis te delen en samen te werken, kunnen organisaties elkaar versterken en wordt de juiste hulp sneller beschikbaar.

Sinds de oprichting vier jaar geleden heeft het Expertisepunt veel bereikt. In 2024 organiseren ze het "Festival voor Basisvaardigheden", waar nieuwe kennis wordt gedeeld en de successen worden gevierd. Ook publiceert het Expertisepunt regelmatig rapporten en artikelen met praktische tips en voorbeelden van succesvolle aanpakken. Daarnaast organiseren ze webinars voor professionals om samenwerking te verbeteren en ervaringen uit te wisselen.

In Nederland heeft een groot aantal mensen moeite met basisvaardigheden, wat hun dagelijks leven kan bemoeilijken. Bijvoorbeeld bij het begrijpen van medische informatie of het gebruik van digitale systemen. Michiel en Sonja benadrukken dat een structurele aanpak nodig is om deze mensen beter te ondersteunen. Daarbij worden ervaringsdeskundigen, die zelf moeite hadden met taal of digitale vaardigheden, betrokken om praktische en effectieve oplossingen te ontwikkelen.

Het Expertisepunt Basisvaardigheden speelt zo een cruciale rol in het verbeteren van basisvaardigheden en het versterken van sociale inclusie.

Kijk hier het hele radiointerview terug:

Reactie plaatsen