Winkelcentrum
De Hoven Passage

Damlaan
Leidschendam

11 t/m 14 september
106.3FM & DAB+

23 t/m 26 september
92.2FM & DAB+

Aandacht voor taal en het tegengaan van laaggeletterdheid

Hulp nodig? Bel 0800 023 44 44  |  glazenradiohuis.nl

Glazen Radiohuis 2024 - Leidschendam

Desiree Curfs van Avalex in het Glazen Radiohuis

Desirée Curfs, de directrice van Avalex, de afvalinzamelaar voor zes gemeenten in de regio, waaronder Leidschendam, Voorburg en Nootdorp, was op bezoek in het Glazen Radiohuis. Ze deelt haar ervaringen over de dynamische afvalbranche, de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Avalex en hun inzet voor laaggeletterdheid.

Desiree legt uit dat afvalinzameling meer is dan simpelweg het ophalen van vuilnis. Het draait om duurzaamheid en hergebruik. "Alles wat we goed scheiden, kan weer nieuwe grondstoffen opleveren," zegt ze. Het scheiden van afval is essentieel om verbranding te vermijden, wat CO2-uitstoot veroorzaakt en zorgt voor verspilling van waardevolle materialen. Avalex haalt bijvoorbeeld uit groente-, fruit- en tuinafval (gft) compost en recyclet plastic om er nieuw plastic van te maken.

Desiree benadrukt ook dat niet goed gescheiden afval niet kan worden hergebruikt en in plaats daarvan moet worden verbrand. Dit onderstreept de noodzaak van nauwkeurige afvalscheiding door inwoners.

Avalex neemt zijn sociale verantwoordelijkheid serieus, niet alleen richting het milieu, maar ook richting werknemers en de samenleving. Desiree vertelt dat ze veel investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, vooral voor degenen die geen diploma hebben behaald of jong aan het werk zijn gegaan. Ze bieden MBO-opleidingen aan, en veel van hun werknemers behalen hun eerste diploma’s terwijl ze bij Avalex werken. "Het geeft mensen zelfvertrouwen en biedt ze perspectief," zegt ze.

Ze benadrukt ook het belang van educatie en veiligheid op de werkvloer. De afvalinzamelingsbranche vereist dat medewerkers alert zijn, vooral gezien de grote machines waarmee ze werken en de uitdagingen van het verkeer, zoals ongeduldige weggebruikers.

Desiree bespreekt de uitdagingen van taal- en digitale vaardigheden binnen het bedrijf. Veel werknemers met een migratieachtergrond of zonder diploma hebben moeite met taal en digitale systemen, wat essentieel is voor hun werk. Avalex werkt eraan om deze vaardigheden te verbeteren door middel van interne programma's en opleidingen. Werknemers moeten bijvoorbeeld in staat zijn om een boordcomputer te gebruiken om hun werk goed uit te voeren.

Daarnaast kijkt Avalex naar de mogelijkheid om meer mensen vanuit de kassenarbeid in het Westland aan te trekken, waarbij taalondersteuning op de werkvloer een belangrijke rol speelt.

Naast de interne verbeteringen zet Avalex zich in om de communicatie met inwoners toegankelijk te maken. Ze proberen hun boodschappen zo eenvoudig mogelijk te houden, vooral omdat sommige inwoners moeite hebben met taal. De communicatie wordt vaak ondersteund door visuele hulpmiddelen, zoals duidelijke plaatjes die laten zien welk afval in welke container moet.

Desiree benadrukt ook het belang van telefonische bereikbaarheid. Ondanks de digitalisering biedt Avalex nog steeds persoonlijke telefonische ondersteuning, wat door veel inwoners wordt gewaardeerd. Avalex probeert zo laagdrempelig mogelijk te zijn, zodat iedereen toegang heeft tot hun diensten, ongeacht hun taal- of digitale vaardigheden.

Desiree stelt voor om samen te werken met Stichting Lezen en Schrijven om hun app en website toegankelijker te maken voor laaggeletterden. Ze nodigt de organisatie uit om feedback te geven en samen met taalambassadeurs te beoordelen hoe Avalex hun communicatie kan verbeteren, zodat inwoners gemakkelijker gebruik kunnen maken van de afvaldiensten.

Desiree kijkt met optimisme naar de toekomst van Avalex. Ze hoopt dat het bedrijf over vijf jaar nog toegankelijker is voor alle inwoners, dat het een diverse en inclusieve werkgever blijft, en dat het afval verder kan verminderen door meer hergebruik. Ze benadrukt dat Avalex ook in de toekomst wil blijven bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Kijk hier het volledige interview terug:

Bekijk hier de samenvatting:

Reactie plaatsen