Winkelcentrum
De Hoven Passage

Damlaan
Leidschendam

11 t/m 14 september
106.3FM & DAB+

23 t/m 26 september
92.2FM & DAB+

Aandacht voor taal en het tegengaan van laaggeletterdheid

Hulp nodig? Bel 0800 023 44 44  |  glazenradiohuis.nl

Glazen Radiohuis 2024 - Leidschendam

Anita Pidoux van Stichting Lezen en Schrijven en Haakon Stella

Anita Pidoux, projectleider van Stichting Lezen en Schrijven, en Haakon Stella, afgestudeerd communicatiespecialist waren aanwezig in het radiohuis om te vertellen over de belangrijke rol van taalambassadeurs en ervaringsdeskundigen in de aanpak van laaggeletterdheid, en het onderzoek dat Haakon uitvoerde voor de gemeente Schiedam.

Taalambassadeurs zijn mensen die zelf ervaring hebben met laaggeletterdheid en zich inzetten om anderen te helpen en te motiveren. Zij delen hun verhaal om bewustwording te creëren, zowel bij professionals als bij mensen die worstelen met lezen, schrijven of digitale vaardigheden. Anita Pidoux legt uit dat een taalambassadeur meer doet dan alleen vertellen over zijn of haar eigen ervaringen; ze fungeren als rolmodel en inspireren anderen om stappen te zetten richting geletterdheid.

Stichting Lezen en Schrijven leidt taalambassadeurs op en ondersteunt hen bij het geven van presentaties en het spreken voor publiek. Het team van ervaringsdeskundigen, Team Ervaringsdeskundige Rotterdam Rijnmond (TER), speelt een centrale rol bij het vergroten van de bewustwording rondom laaggeletterdheid in de regio.

Haakon Stella voerde tijdens zijn afstudeerproject een onderzoek uit voor de gemeente Schiedam. Zijn doel was om te ontdekken hoe de gemeente haar communicatie met laaggeletterde inwoners kan verbeteren. Uit zijn onderzoek bleek dat ongeveer één op de drie inwoners van Schiedam laaggeletterd is, een opvallend hoog percentage. Deze bevinding leidde tot de vraag hoe de gemeente haar inwoners beter kan bereiken en betrekken bij maatschappelijke onderwerpen.

Tijdens zijn onderzoek sprak Haakon met verschillende taalambassadeurs en ervaringsdeskundigen. Hij merkte op hoe belangrijk hun verhalen zijn om inzicht te krijgen in de dagelijkse uitdagingen van laaggeletterden. Eén van de ambassadeurs beschreef zijn situatie treffend als "leven in een gevangenis", waarbij het onvermogen om brieven en informatie goed te begrijpen een gevoel van isolatie en beperking veroorzaakt.

Een van de grootste uitdagingen bij het uitvoeren van het onderzoek was het vinden van laaggeletterden die bereid waren hun verhaal te delen. Veel mensen schamen zich voor hun situatie, wat het moeilijk maakt om openlijk te praten over hun ervaringen. Dit onderstreept de noodzaak van taalambassadeurs, die als vertrouwenspersoon en rolmodel fungeren voor anderen in dezelfde situatie.

Haakon’s onderzoek leverde concrete aanbevelingen op voor de gemeente Schiedam, zoals het gebruik van eenvoudiger taal in gemeentelijke brieven en communicatie. Hij adviseerde de gemeente om gebruik te maken van tools zoals B1-taalniveau-checkers, zodat complexe taal omgezet kan worden in begrijpelijke informatie.

Het werk van taalambassadeurs heeft niet alleen invloed op individuen, maar ook op beleidsmakers. Anita Pidoux benadrukt dat het belangrijk is om de ervaringen van laaggeletterden mee te nemen in beleidsvorming. "Beleid wordt vaak geschreven door mensen die zelf geen ervaring hebben met laaggeletterdheid," zegt Anita. "Door ervaringsdeskundigen te betrekken, kunnen we de kloof tussen beleid en de realiteit van de doelgroep dichten."

De gemeente Schiedam was een van de koplopers in het gebruik van ervaringsdeskundigen om hun communicatie te verbeteren. Dit heeft niet alleen geleid tot meer bewustwording binnen de gemeente, maar ook tot daadwerkelijke veranderingen in de manier waarop zij communiceren met hun inwoners.

Bekijk hier het radiointerview terug:

Bekijk hier de samenvatting:

Reactie plaatsen