In de ochtend waren Pascal Warner, coördinator van het Taalhuis Oostland, en Bep de Vos, een ervaringsdeskundige die dankzij het Taalhuis haar taalvaardigheden heeft verbeterd, op bezoek in het Glazen Radiohuis. Samen delen ze hun ervaringen en praten over laaggeletterdheid, het belang van taalondersteuning en de initiatieven van de Bibliotheek Oostland in de Week van Lezen en Schrijven.
Pascale vertelt dat ze sinds 1 januari dit jaar als coördinator bij het Taalhuis werkt, een centrum binnen Bibliotheek Oostland waar mensen met taalproblemen terecht kunnen. Hoewel het centrum veel wordt bezocht door mensen uit het buitenland, wil Pascale ook de aandacht vestigen op de grote groep laaggeletterden die in Nederland geboren zijn. Ze legt uit dat deze mensen vaak moeite hebben om te erkennen dat ze problemen hebben met lezen en schrijven, omdat ervan uitgegaan wordt dat iedereen die hier opgroeit de taal volledig beheerst.
Bep deelt haar persoonlijke verhaal. Hoewel ze succesvol was als onderneemster en verschillende bedrijven runde, miste ze de vaardigheid om goed te lezen en te schrijven. “Ik heb alles altijd weten te omzeilen,” vertelt ze, maar nadat haar man zes jaar geleden overleed, besefte ze hoe afhankelijk ze was geweest van zijn hulp bij administratieve zaken. Toen ze via het programma Klik & Tik leerde omgaan met de computer, ging er een wereld voor haar open. Nu volgt ze de cursus Begrijpend Lezen om haar leesvaardigheid verder te ontwikkelen. Ze benadrukt dat ze zich nooit geschaamd heeft voor haar taalproblemen en moedigt anderen aan om ook hulp te zoeken: “Je moet er gewoon voor uitkomen.”
Het Taalhuis biedt naast individuele hulp ook groepsactiviteiten, zoals een cursus Begrijpend Lezen die Bep volgt. Pascale vertelt hoe de Taalmeterdag, georganiseerd in samenwerking met de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Stichting Lezen en Schrijven, mensen helpt inzicht te krijgen in hun taalniveau. Die dag resulteerde in verschillende doorverwijzingen naar het Taalhuis en zorgde ervoor dat er een nieuwe groep gestart werd voor mensen met leesproblemen.
Tot slot wordt er gesproken over het "Netwerk op Weg naar Werk", een nieuw initiatief van het Taalhuis dat op 14 oktober van start gaat. Dit netwerk is bedoeld om mensen met taalproblemen te ondersteunen in hun zoektocht naar werk. Vrijwilligers uit het bedrijfsleven en de overheid helpen hen met sollicitatievaardigheden, netwerken en presenteren. Pascale benadrukt dat werkgevers ook welkom zijn om samen te werken met het netwerk, waardoor er hopelijk een brug geslagen kan worden tussen werkzoekenden en werkgevers.
Het interview wordt afgesloten met een oproep aan iedereen die moeite heeft met taal of digitale vaardigheden om zich vooral niet te schamen en hulp te zoeken. "Het Taalhuis biedt een veilige, informele omgeving waar iedereen op zijn eigen tempo kan leren," aldus Pascale.
Taalvaardigheden openen niet alleen deuren naar nieuwe mogelijkheden, maar versterken ook het zelfvertrouwen van mensen, zoals Bep treffend illustreert met haar persoonlijke verhaal.
Kijk hier het volledige radiointerview terug: