In het Veur Theater traden Koen en Roel van theatergezelschap Hetsen en Visschers op met hun interactieve voorstelling over laaggeletterdheid. Deze voorstelling zet een belangrijk maatschappelijk probleem centraal: laaggeletterdheid en de impact ervan op het dagelijks leven van mensen.
Tijdens het gesprek vertellen Koen en Roel hoe bijzonder het is om met deze voorstelling bewustzijn te creëren over laaggeletterdheid, een onderwerp dat nog vaak wordt onderschat. Ze benadrukken dat laaggeletterdheid verder gaat dan enkel niet kunnen lezen; het heeft gevolgen voor mensen op veel gebieden, zoals omgaan met administratieve zaken en communicatie met instanties zoals de gemeente en belastingdienst. Vaak schamen mensen zich voor hun probleem, waardoor het onzichtbaar blijft.
Koen legt uit: “Het is altijd bijzonder om te zien hoeveel mensen in het publiek de voorstelling herkennen uit hun werk. Zij zien zelf hoe moeilijk het is om laaggeletterdheid te bespreken en merken dat cliënten vaak niet aan de bel trekken. De voorstelling helpt hen inzien hoe ze daar beter mee om kunnen gaan.”
Wat deze voorstelling zo bijzonder maakt, is het interactieve aspect. Na het eerste deel van de voorstelling wordt het publiek betrokken. Zij krijgen de kans om scènes te herhalen en zelf in te grijpen. Het doel is om professionals uit bijvoorbeeld de zorg, gemeenten en onderwijs te helpen laaggeletterdheid te herkennen en hier beter mee om te gaan in hun dagelijkse werk.
Roel legt uit hoe dat in de praktijk werkt: “We geven het publiek de mogelijkheid om in te stappen en te zeggen: ‘Wat jij nu doet, werkt niet, probeer dit eens’. Het mooie is dat mensen hier in de zaal van leren en het direct kunnen toepassen in hun eigen werk.”
Tijdens de voorstelling en in de gesprekken met het publiek komen veel persoonlijke verhalen naar voren. Koen en Roel hebben veel ervaringen gehoord van mensen die laaggeletterd zijn of waren. Ze vertellen over een vrouw die haar man altijd de financiële zaken liet regelen en na zijn overlijden ontdekte dat ze de rekeningen en brieven niet begreep. Ook delen ze het verhaal van een grootvader die zijn kleinzoon niet kon voorlezen en daarom besloot zijn leesvaardigheid te verbeteren.
Koen vertelt: “Deze verhalen raken ons diep. Het besef dat laaggeletterdheid zo’n grote impact kan hebben op iemands leven is confronterend. Mensen schamen zich vaak en durven er niet over te praten, zelfs niet met hun naasten.”
Hetsen en Visschers treden met deze voorstelling op door heel Nederland. Ze hopen zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de omvang en impact van laaggeletterdheid. Door de voorstelling leren professionals hoe ze op een respectvolle manier met laaggeletterden kunnen communiceren zonder hen te veroordelen. De interactie helpt hen handvatten te vinden om het onderwerp bespreekbaar te maken.
Koen sluit af met de boodschap: “We hopen dat onze voorstelling helpt om laaggeletterdheid uit de schaduw te halen. Iedereen verdient het om zonder schaamte deel te nemen aan de samenleving.”
De komende tijd spelen Koen en Roel de voorstelling onder andere in Helmond, Someren en Drenthe. Ze blijven zich inzetten voor bewustwording en ondersteuning van mensen met laaggeletterdheid.
Bekijk hier het radiointerview terug:
Bekijk hier de samenvatting: