Wethouder Peter Hennevanger van de gemeente Pijnacker-Nootdorp bespreekt de uitdagingen rondom laaggeletterdheid in zijn gemeente. Hij deelt inzichten over de lokale aanpak van dit probleem, evenals de rol van de bibliotheek en het Taalhuis.
De wethouder benadrukt dat laaggeletterdheid in Pijnacker-Nootdorp, net als in de rest van Nederland, een veelvoorkomend probleem is. Ongeveer 5.000 inwoners van de gemeente hebben moeite met lezen en schrijven. Daarnaast wijst de wethouder op de groeiende kloof in digitale vaardigheden. "Het is niet meer vanzelfsprekend dat iedereen kan omgaan met de digitale wereld. Mensen die ooit gewend waren om alles op papier te doen, hebben moeite met de overstap naar digitale systemen," zegt hij.
Het Taalhuis, onderdeel van Bibliotheek Oostland, biedt inwoners ondersteuning bij het verbeteren van hun taal- en digitale vaardigheden. Het is een plek waar mensen in een informele en veilige omgeving hun Nederlands kunnen oefenen, onder begeleiding van professionele medewerkers en vrijwilligers. Wethouder Peter Hennevanger beschrijft het Taalhuis als een "huiskamerachtige" plek waar mensen samenkomen, deelnemen aan leesclubs en begeleiding krijgen van taalcoaches.
Vrijwilligers spelen een cruciale rol in het Taalhuis. Er zijn ongeveer 50 taalcoaches actief in Pijnacker-Nootdorp, die mensen één-op-één begeleiden om hun taalvaardigheden te verbeteren. "Zonder vrijwilligers zou het moeilijk zijn om iedereen persoonlijke aandacht te geven," vertelt wethouder Peter Hennevanger.
De gemeente werkt nauw samen met ondernemers om laaggeletterdheid aan te pakken. Op 27 november organiseert het Taalhuis Oostland samen met de gemeente Lansingerland een evenement in Berkel en Rodenrijs om werkgevers te informeren over hoe zij hun werknemers kunnen ondersteunen bij taalvaardigheden. "Ondernemers kunnen een grote rol spelen door bijvoorbeeld taallessen aan te bieden op de werkvloer," zegt de wethouder Peter Hennevanger. Hij moedigt werkgevers aan om mee te doen aan dit evenement en meer te leren over hoe zij hun werknemers kunnen helpen.
Daarnaast vindt op 7 en 8 oktober het evenement De Verbeelding plaats in alle kernen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Dit is een kunst- en cultuurfestival, waar de bibliotheken open zijn en laagdrempelig toegankelijk voor iedereen. De wethouder nodigt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven uit om tijdens dit evenement de bibliotheek te bezoeken en letterlijk en figuurlijk de drempel over te stappen.
Wethouder Peter Hennevanger geeft aan dat een groot deel van de mensen die laaggeletterd zijn, dit probleem vaak goed weten te verbergen. "Veel mensen hebben in hun dagelijkse leven een manier gevonden om om te gaan met hun beperkingen, maar weten niet wat ze missen." Hij wijst erop dat laaggeletterdheid vaak samengaat met andere problemen, zoals schulden of werkloosheid, en dat het belangrijk is om deze mensen actief te benaderen en te ondersteunen.
Via het Erasmus Plus-project heeft de gemeente contact opgenomen met mensen van wie werd vermoed dat ze moeite hadden met lezen en schrijven. Uiteindelijk hebben 30 mensen zich aangemeld voor een traject om hun taalvaardigheden te verbeteren.
Het advies van de wethouder aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is duidelijk: "Vraag hulp aan iemand die je vertrouwt en stap samen de bibliotheek binnen. Er is altijd hulp beschikbaar." De bibliotheken in Pijnacker-Nootdorp hebben specifieke spreekuren waar mensen met vragen over taal en digitale vaardigheden terecht kunnen, maar inwoners kunnen ook op andere tijden binnenlopen.
Kijk hier het volledige radiointerview:
Bekijk hier de samenvatting: